Lite mer story och fakta


Vindile är en Wasa 55 Special, ritad av duon Becker/Ängermark och byggd i Göteborg 1976. Alnön utanför Sundsvall var hemmahamnen till 2002 därefter har Bullandö på Värmdö blivit vår utgångspunkt. Vindile är medlem i Runmarö Yacht Club och skärgården är vår hemvist.


Skrovet är ett standard Wasa 55-skrov men akterspegeln gjordes mer “negativ” för att båten skulle få ett racingutseende. Istället för en konventionell överbyggnad valdes en flushad däckslösning för att maximera seglings-funktionaliteten. Rigg och segelmått är samma som standard 55:ans förutom att förstaget flyttades 15 cm längre förut på däck och att storbommen förlängdes med 50 cm.


Förhoppningen hos första ägaren var att upprepa den första Wasa 55: an Ragnaröks framgångar på tävlingsbanorna men kraften räckte inte riktigt till och projektet kom av sig. Så småningom hittade Vindile till Strömsholms Båtklubb där hon hade ett stillsamt crusingliv i Mälaren under några säsonger.


1994 var vi några seglare som livet hade fört till Alnön utanför Sundsvall. Vi hade segling som passion och ville utveckla oss både som skärgårds- och havskappseglare. Efter att ha kollat runt en del så blev valet en klassiker, Wasa 55:an Vindile. Utmaningen att få en smal klassisk yacht, som i våra ögon dessutom är otroligt vacker, att mäta sig med de nyare båtarna har sedan dess varit häftig och otroligt stimulerande.


Vindile seglar fantastiskt och rätt trimmad mycket fort. Som snabbast har snittfarten under kapp-segling legat omkring 15 knop med surfar upp mot 20 knop (Gotland Runt 2002 mellan Visby och Alma).

Utrustningslista

SRS 1.056

Vindile har mätbrev med SRS 1.056 och singlehanded 1.054. 

Köl, roder och undervattenskropp

Undervattenskroppen har racingfinish med VC17. 

Kölen är av bly och alla bultar sitter som de ska. Varvsgenomgång utförd på Wasavarvet 2010.. 

Rodret är utbytt till ett balansroder i slutet av 1990-talet.